Mustilassa on 2020-luvun alussa käynnistynyt intensiivinen koristeomenoiden jalostustyö. Jalostuksen lähtökohtina ovat mm. 1996 siemenkeruumatkan koristeomenakeruut, joista kaksi on jo itsessäänkin todettu niin lupaaviksi, että niistä on päätetty tehdä lajikkeet itsestään, sen lisäksi, että niitä käytetään jatkoristeytysten emoina. 'Antin Punainen' on niistä toinen.
'Antin Punaisen' alkujuuret ovat Fredericktonin kaupungissa, Kanadan New Brunswickissä. Siellä kasvoi keskeisellä paikalla pienihedelmäinen koristeomenapuu, josta toinen Mustilan keruuretkikunnan jäsenistä, Antti Autio, tuumi, että se on istutettu niin keskeiseen paikkaan, että sen on pakko olla hieno. Niin hän sitten loikkasi autosta keräämään siemeniä. Keruu idätettiin Mustilassa ja siitä istutettiin taimipeltoon eri vaiheiden jälkeen lopulta vain kaksi tainta. Molemmat istutettiin arboretumiin. Toinen niistä oli jo vuonna 2010 niin vakuuttava, että siitä päätettiin tehdä lajike. Se ei kuitenkaan ole kaikkein helpoimpia omenia lisättäväksi. Lisäystä viivästytti myös vesijohtotyö, joka lähestulkoon tuhosi alkuperäisen puun. Vasta 2020-luvulla lisäys on päässyt kunnolla käyntiin.
Antin Punaisen kukat ovat puolikerrotut, nupulla melko tumman ruusunpunaiset, avauduttuaan vaaleanpunaiset, mikä antaa viehättävän vaihtelevan väriefektin. Kun kasvutapa vielä on varsin veistoksellinen ja hedelmät niin pieniä, ettei niitten tielle tai nurmikolle putoilusta ole haitaa, tässä on arvokas uusi koristepuu, joka on täysin kestävä ainakin Etelä-Suomessa.
Vaikka juuri nyt Suomessa kohistaan paljon kirsikoista, tarjoavat myös koristeomenat erinomaisen, Suomessa kirsikoita monipuolisemman kukintaesityksen. Mustilan sivuilla tullaan lähivuosina varmasti esittelemään lisää uusia koristeomenoita. Nitä tulee myyntiin myös arboretumin taimivalikoimaan, aluksi lähinnä kaupungeille. Kunnes tuotantomäärät kasvavat, harrastajille on näitä harvinaisuuksia saatavilla vain ennakkotilauksesta sekä elokuussa Mustilan taimipäivänä.
Jaakko Saarinen 11.2.2025