Pohjois-Amerikassa kasvaa yli 70 tammilajia, joista kaikkein laajimmalle on levinnyt suuri ja majesteettinen takiaistammi. Suurikokoista terhoa kannattelevan kehdon reuna on takiaismaisesti karvainen, mistä puu on saanut suomenkielisen nimensä.
Parhailla kasvupaikoilla takiaistammi saattaa kasvaa lähes 40 metrin korkuiseksi, mutta karuimmilla paikoilla se jää pienikokoiseksi ja vänkkyräiseksi. Usein oksiin muodostuu runsaasti leveitä korkkipalteita, jotka korostavat puun karua ja piikkistä yleisilmettä.
Kotimaassaan takiaistammi on merkittävä lehtipuu, jonka teollinen käyttö on laajaa. Puutavarasta tehdään muun muassa tynnyreitä alkoholijuomien säilytykseen. Suuret terhot kelpaavat paitsi eläinten myös ihmisten ravinnoksi. Parhaiden puiden terhot kelpaavat murskattuna leipä- tai kakkutaikinan jatkeeksi jopa sellaisenaan, mutta yleensä muutama liotuskerta on tarpeen parkkiaineiden poistamiseksi.
Suomessa takiaistammen menestyminen on ollut vaihtelevaa. Mustilan keruumatkojen äärimmäisen pohjoiset takiaistammet menestyvät hyvin Oulussa, mutta riutuvat arboretumin omissa istutuksissa. Kenties mantereisesta ilmastosta kotoisin oleva takiaistammi menestyy paremmin maan itä- ja pohjoisosissa, tai vaatisi toisenlaista maaperää kuin Mustilassa.