Pyörätuolilla arboretumiin

Arboretumin kauneimpia alueita voi nyt tulla ihailemaan myös pyörätuolilla tai rollaattorilla kulkien. Keskeisimpien alueiden läpi on kunnostettu polkujen leveyttä ja kantavuutta lisäämällä noin kilometrin pituinen reitti.

Mustilan maasto on vaihtelevaa, mikä on syytä ottaa huomioon ennen vierailua. Avustajan mukaan ottaminen on suositeltavaa erityisesti työnnettäville pyörätuolimalleille. Retkelle on hyvä varata seikkailumieltä ja riittävästi aikaa myös evästauoille, sillä reitin varrella on paljon nähtävää.

Varsinaisen pyörätuolireitin lisäksi alueen läpi kulkee yhteensä noin 10 kilometrin pituinen polkuverkosto. Leveimmät polut ja huoltotiet sopivat hyvin maastokelpoisilla pyörätuoleilla kulkeville vierailijoille.

Pysäköinti alueella

Liikuntarajoitteisille sallitaan tilapäinen pysäköinti arboretumin toimiston pihalla. Alueella on kuitenkin ajankohdasta riippuen hyvin rajallisesti tilaa. Onkin toivottavaa, että aluetta käytetään lähinnä vierailijoiden kyydistä jättämiseen, ja pidempiaikainen pysäköinti tapahtuu arboretumin pysäköintialueella. 

Lippujen osto

Pääsyliput ostetaan Puistokahvilasta, joka sijaitsee toimiston vieressä. Kahvilaan ei ole tällä hetkellä pääsyä pyörätuolilla, mutta puiston henkilökunta avustaa tarvittaessa ostoksissa. Avustajan pääsylippu on aina ilmainen. 

Puistokahvila ja taimimyymälä

Puistokahvilan ulkopuolella on useita pöytiä, joiden ääreen sopii istumaan pyörätuolillakin. Kahvilan sisätiloihin ei ole tällä hetkellä pääsyä pyörätuolilla, mutta puiston henkilökunta avustaa tarvittaessa kahvilan tuotteiden ja taimien ostossa. 

Pyörätuolireitin ominaisuudet

Puistoon on kunnostettu uusi pyörätuolireitti, joka lähtee Puistokahvilan edestä. Reitin pituus on noin 1 km tai 400 m riippuen reittivalinnasta. Lyhyempi reitti kulkee Alppuruusulaakson läpi palaten Puistokahvilalle; pidempi reitti jatkaa Atsalearinteelle ja sieltä takaisin Puistokahvilalle. 

Polkuja on levennetty, ja niiden kantavuutta parannettu tiivistetyllä murskeella. Polkujen pohja on leveydeltään noin metrin. Tiivistämisen jälkeen murskeesta rakennettu polku kestää painavammankin sähköpyörätuolin.

Myös kääntymiseen ja levähtämiseen sopivia tasanteita on lisätty säännöllisin välimatkoin reitin varrelle. Pyörätuolireitti on merkitty maastoon oranssisävyisin kyltein. 

Esteetön puucee

Alueelta löytyy myös rampillinen puucee, joka on sisältä tilava mahdollistaen kääntymisen pyörätuolilla. Esteetön puucee löytyy arboretumin pysäköintipaikan vierestä. 

Lisätiedot

Puh: 05-3776678
Sähköposti: arboretum@mustila.fi
 

Polkuja testannut Rilli antoi kunnostetulle pyörätuolireitille kouluarvosanan 9,5.