Palvelut

Puistokahvila

Heti pysäköintialueelta alkavan mäen rinteessä sijaitsee vanha viljamakasiini, johon rakennettu tunnelmallinen kahvila palvelee puiston vieraita toukokuun alusta syyskuun loppuun. Talvikautena (lokakuusta huhtikuuhun) kahvila on suljettu. 

Kahvilan tarjonnan ydin ovat omassa keittiössä käsin leivotut ja paistetut leivonnaiset. Lisäksi kahvilasta voi ostaa makeisia, jäätelöä ja virvoitusjuomia. Toukokuun alusta elokuun loppuun kahvilassa on joka päivä lounasaikaan tarjolla päivän keitto hintaan 8,00 €. Ryhmille voi erikseen sopien tilata runsaamman lounaan, päivällisen tai kahvituksen, myös kahvilan aukioloaikojen ulkopuolella. Kahvilan tuotto käytetään arboretumin hoitoon ja kehittämiseen. 

Kahvilan yläkerta on mahdollista varata esimerkiksi kokous- tai luentotilaksi tai juhlatilaisuutta varten. Sinne mahtuu mukavasti asettumaan noin kolmekymmentä henkeä. 

Puistokahvilasta voi ostaa myös:

  • harvinaisten kasvien taimia ja siemeniä
  • puutarhakirjallisuutta ja kasvitieteellisiä julkaisuja
  • postikortteja ja muistoesineitä (esim. jalopuiset leikkuulaudat)

Opastukset ryhmille

Järjestämme ryhmille opastettuja kierroksia arboretumissa. Opastuksen sisältö ja kesto voidaan sopia ryhmän toiveiden mukaan. Tavallisesti opastus on runsaan tunnin mittainen ja vajaan kilometrin pituinen kävely puiston keskeisimmillä alueilla, vuodenajasta riippuen Atsalearinteellä, Alppiruusulaaksossa, Havuterassilla ja/tai Pähkinärinteessä. Opastus on mahdollinen suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Oppaana toimii arboretumin huippuasiantuntija.

Alle puolentoista tunnin opastuksesta ryhmät maksavat arboretumin pääsymaksujen lisäksi arkisin 50 euroa / opas, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä 80 euroa / opas. Oppilas- ja koululaisryhmät sekä pidemmät erikoisopastukset hinnoittelemme sopimuksen mukaan. 

Opastuksen yhteyteen voi tilata kahvituksen tai aterian.

Yleisöopastukset ja -tilaisuudet

Vilkkaimpina aikoina puistossa järjestetään ennalta ilmoitettuina kellonaikoina myös yleisöopastuksia, joihin jokainen voi tulla mukaan pääsymaksun hinnalla. Yleisöopastusten ajat näkyvät kesän tapahtumakalenterissa. Siellä näkyvät myös teemaretket, esitelmätilaisuudet ja muu matkailijoille suunnattu toiminta. 

Opaskirja ja opasteet omatoimista retkeilyä varten

120 hehtaarin laajuisessa arboretumissa on mahdollista retkeillä omatoimisesti vaikka useita päiviä. Omatoimista tutustumista varten satoja eri kasveja on merkitty nimikyltein. Ensikertalaisia varten on merkitty viitoin kolme eripituista, helposti seurattavaa retkeilyreittiä (punainen reitti 1,5 km, keltainen reitti 2,5 km ja sininen reitti 3 km) sekä kysymysrasteja sisältävä luontopolku, joiden lisäksi on vapaasti kuljettavana kymmeniä pikkupolkuja.

Arboretumin vuonna 2011 valmistunut opaskirja on loppunut ja sisällöllisesti vanhentunut. Siitä on tarkoitus valmistaa uusi versio vuoden 2022 aikana. Sitä odotellessa Puistokahvilalla on jaossa kauden kasvit -karttoja, joiden avulla retkeilijä löytää nopeasti kunkin ajankohdan kärkinähtävyydet. TTeknologisesti suuntautuneempia matkailijoita varten on valmistettu 500 tärkeimmän kasvin kuvaukset, jotka ovat luettavissa nettisivuiltamme myös maastossa älypuhelimen avulla hyödyntäen nimikyltteihin liitettyjä ns. QR-koodeja. 

Museo (tallinvintti)

Arboretumin ja Mustilan tilan historiasta kertova näyttely sijaitsee arboretumin parkkipaikan vieressä tallin vintillä. Museo on avoinna toukokuun alusta elokuun loppuun kahvilan aukioloaikoina sisäänpääsyn hintaan.

Toimisto

Arboretum Mustilan toimisto sijaitsee Nikkarinmäen talossa kahvila-makasiinin vieressä.

Toimisto on avoinna arkisin klo 8.00–16.00 ympäri vuoden. Sydäntalvella (joulukuun alusta tammikuun loppuun) arboretumissa on kuitenkin vain vähän väkeä töissä eikä toimistolla ole jatkuvaa päivystystä. Tällöin vierailusta on hyvä sopia etukäteen.

Toimistosta voitte tilata:

  • siemenet
  • taimet
  • opastukset
  • ryhmille kahvitukset ja lounaat
  • kasvitieteelliset julkaisut

Taimi- ja siemenmyynti

Muut kohteet ja palvelut Mustilan alueella

Tiedustelut ja varaukset

Arboretumin toimistosta.

 

Kahvila